Transilvania -Romania

Transilvania -Romania

Advertisement


Introducere

Ads


Regiunea istorica Transilvania ocupa partea centrala, de nord si de vest a Romaniei, invecinindu-se la N cu Ucraina, la N-V cu Ungaria si la S-V cu Iugoslavia.Carpatii Orientali delimiteaza Transilvania de Moldova la E, in timp ce in S este separata de Muntenia prin Carpatii Meridionali.

In componenta regiunii Transilvania intra patru subregiuni: in centru si est - Transilvania, cea mai mare dintre ele (55.146 km patrati), Maramures (10.497 km patrati) in nord, Crisana (12.238 km patrati) in nord-vest si subregiunea Banat (18.966 km patrati) in partea de sud-vest.

Cele mai importante orase sint: Cluj Napoca, Brasov, Timisoara, Oradea, Baia Mare, renumite atit ca centre culturale si turistice cit si ca puternice centre industriale.

Date generale

Regiunea Maramures

Suprafata: 10.497 km patrati

Asezare: situata in nordul Romaniei la granita cu Ucraina; este inconjurata de Muntii Rodnei (cu masivul Pietrosu 2.303m), de cei ai Gutinului si Tiblesului.

Clima: temperat continentala - caracterizata de veri calduroase si ierni friguroase.

Populatie: populatia regiunii este alcatuita din romani (majoritari), maghiari, germani, evrei, ucrainieni si rromi (minoritari).

Orase importante: Baia Mare, Borsa.

Regiunea Crisana

Suprafata: 12.238 km patrati

Asezare: ocupa o parte din vestul tarii si este traversata de riurile Crisul Alb, Crisul Repede si Crisul Negru.

Clima: temperat continentala - caracterizata de veri calduroase si ierni friguroase.

Populatie: populatia regiunii este alcatuita din romani (majoritari), maghiari, germani,evrei si rromi (minoritari)

Orase importante: Oradea, Carei.

Regiunea Transilvania

Suprafata: 55.146 km patrati

Asezare: situata in centrul Romaniei; inconjurata de Carpati Orientali, Meridionali si de Muntii Apuseni.

Altitudine: Podisul Transilvaniei se afla la o inaltime de 305-488 m si este strabatul de apele raului Mures.

Clima: temperat continentala - caracterizata de veri calduroase si ierni friguroase.

Populatie: populatia regiunii este alcatuita din romani (majoritari), maghiari, germani, evrei si rromi (minoritari)

Orase importante: Cluj Napoca, Sibiu, Alba Iulia
Municipiul Cluj Napoca este capitala regiunii

Regiunea Banat

Suprafata: 18.966 km patrati

Asezare: amplasata intre Carpatii Meridionali, Dunare si raurile Tisa si Mures.

Clima: temperat continentala - caracterizata de veri calduroase si ierni friguroase.

Populatie: populatia regiunii este alcatuita din romani (majoritari), maghiari, germani, evrei, ucrainieni si rromi (minoritari).

Orase importante: Timisoara, Arad, Resita, Lugoj.

Date istorice

Cercetarile facute de arheologii romani au aratat ca acest teritoriu a fost locuit inca din perioada Paleoliticului Inferior (aproximativ 2 mil. de ani i. de Hr). Cu toate acestea, o populatie relativ stabila nu a fost descoperita decat incepand cu perioada Neoliticului (6000-5000 de ani i.de Hr).

In prima parte a primului mileniu dinainte de Hristos, in zona carpato-dunareano-pontica (suprafata locuita de triburile tracice) un grup al tracilor de nord s-a individualizat creind un mozaic de triburi getice si dacice. Pe langa faptul ca vorbeau aceeasi limba si aveau aceleasi obiceiuri si credinte, singura diferenta dintre daci si geti era zona in care locuiau ei: dacii - in mare parte, locuiau in muntii si pe platoul Transilvaniei; getii - in campiile Dunarii.

Triburile geto-dacice au fost unite de catre Burebista (82 - pana in jur de 44 inainte de Hristos), creind un regat puternic si intins, ce se intindea de la Beskit, in nord, Bazinul Dunarii Mijlocii, in vest, raul Tiras (Nistru) si tarmul Marii Negre, in est, pana la Muntii Balcani, in sud.

In primul secol inainte de Hristos, granita dintre Imperiul Roman si lumea tracica se intindea de-a lungul Dunarii, pe o lungine de aproximativ 1.500 km. Nucleul statului dac a fost constituit pe teritoriul Transilvaniei, in muntii Orastiei, iar la Gradistea, Blidaru, Costesti, Piatra Rosie dacii au construit cetati impunatoare.Complexul de cetati de pe langa raul Mures forma sistemul de aprare a marelui centru de la Sarmizegetusa. Dupa asasinarea lui Burebista, statul dac a fost impartit in cinci parti. Abia dupa 131 de ani Decebal (87-106 e.n.) a realizat din nou reunificarea triburilor dacice.

In urma celor doua razboaie purtate de daci cu Imperiul Roman (101-102 e.n. si 105-106 e.n) Dacia devine provincie romana, fiind supusa unui proces de romanizare complex. Simbioza etno-culturala dintre daci si romani s-a finalizat in sec. VI-VII, prin formarea poporului roman.

Perioada secolelor IV-XIII, a fost marcata de invazii ale popoarelor migratoare: gotii, hunii, gepizii, avarii, slavii, pecinegii, cumanii, tatarii - care au traversat teritoriul Romaniei.

La vest, romanii au fost nevoiti sa faca fata politicii de cucerire dusa de regatul ungar. In 895, triburile ungare care au venit din tinuturile Volgai, conduse de Arpad, s-au stabilit in Panonia. Ei au fost opriti in inaintarea lor spre vest de catre imparatul Otto I (995), astfel ca ungurii s-au stabilit si s-au indreptat catre sud-est si est, spre romani pretinzand teritorii.

Incepand cu sec. al X-lea, surse bizantine, slave si ungare, si mai tarziu surse occidentale, mentioneaza existenta entitatilor statale ale populatiei romanesti - cnezate si voievodate - la inceput in Transilvania si Dobrogea, apoi in sec. XII-XIII, si in teritoriile de la estul si sudul Carpatilor. Astfel in sec.X-XI pe teritoriul Transilvaniei sunt mentionate primele formatiuni politice cu caracter feudal incipient (voievodatele) conduse de voievozii Gelu, Glad si Menumorut.

In ciuda rezistentei cnezatelor si voievodatelor romanesti, maghiarii au reusit in sec. X-XII sa ocupe Transilvania si s-o incorporeze regatului ungar. In sec.XII-XIII pentru a-si consolida puterea in Transilvania, unde romanii au continuat sa fie de-a lungul secolelor marea majoritate etnica, dar si in scopul de a apara granita estica si sudica a voievodatului, coroana ungara a recurs la colonizarea regiunilor de frontiera, cu sasi si secui.

Acestia au adus cu ei civilizatia Europei apusene si in scurta vreme au construit orase pe modelul vestic (Sibiu, Sighisoara, Brasov), cu organizarea riguroasa a breslelor mestesugaresti. Inasprirea dominatiei maghiare a provocat numeroase miscari populare in randul romanilor, miscari ce au culminat in anii 1437-1438 cu rascoala de la Bobilna si in 1514 cu razboiul taranesc condus de Gheorghe Doja.

Cativa ani mai tarziu, in 1541, in urma infrangerii Ungariei de catre Imperiul Otoman , Transilvania se constituie in Principat autonom, si in 1600 se uneste cu celelate doua Principate romanesti Valahia si Moldova sub domnia lui Mihai Viteazul. Un an mai tarziu Mihai Viteazul este asasinat, iar uniunea celor trei principate se destrama.

In anul 1688 - Imperiul Habsburgic ocupa Transilvania si prin Pacea de la Karlowitz (1699) o inglobeaza in imperiu. Inasprirea regimului iobagiei provoaca in randul populatiei din Transilvania numeroase miscari sociale, care au culminat in 1784-1785 cu marea rascoala condusa de Horia, Closca si Crisan.

Secolul al XIX-lea este marcat de miscarea de redesteptare a sentimentului national in rindul romanilor din Transilvania. Revolutia din 1848 si Adunarea Populara de la Blaj din 3-5 mai chema cele trei provincii romanesti sa se uneasca si sa se dezbare de asuprirea otomana, rusa sau austro-ungara, precum si drepturi egale pentru toti cetatenii.

Abia in anul 1918, la sfarsitul primului razboi mondial aceset visuri au fost implinite. Convocate la Alba Iulia in 18 noiembrie -1 decembrie 1918, Adunarile Nationale ale provinciilor Transilvania, Bucovina si Basarabia au votat, in prezenta a peste 100.000 de delegati, Unirea Transilvaniei si a Banatului cu Romania.

In cel de-al doilea razboi mondial, prin Tratatul de la Viena din august 1940, Germania si Italia i-au cedat Ungariei, nord-estul Transilvaniei, pentru ca abia in februarie1947 - prin Tratatul de Pace de la Paris - sa se recunoasca retrocedarea teritoriilor din nord-estul Transilvaniei Romaniei.

Economie

Transilvania ca si celelalte regiuni Maramures, Crisana si Banat sunt renumite pentru resursele naturale. In Maramures exista exploatari de cupru, aur, argint, sare; subsolul Crisanei detine zacaminte de bauxita, lignit si argile de calitate superioara; Banatul are importante depozite de minereuri precum si izvoare minerale si termale. In Banat se afla cea mai mare exploatare de marmura din Romania, la Ruschita. Carbune brun se gaseste in subsolul Transilvaniei.
Alaturi de bogatiile interne, regiunile au si un important potential agricol (3/4 din suprafata arabila din Crisana este cultivata cu cereale). In zonele depresionale este dezvoltata pomicultura, iar in bazinul Muresului preponderenta este zootehnia.

Factori de mediu

Clima - temperat continentala (specifica Europei Centrale) - veri calduroase si ierni friguroase - cu masive caderi de zapada.

Vegetatie - Muntii Carpati sunt renumiti pentru vegetati lor abundenta si diversa. Paduri de rasinoase si de foioase acopera zone intinse. In zona muntilor, cu deosebire pe versantii vestici ai Carpatilor (Gutii -Tibles, Retezat, Semenic) cat si in zona dealurilor inalte (Podisul Somesan, estul Podisului Transilvaniei) sunt intinse suprafete de paduri de fag.

Fauna - fauna padurilor de munte cuprinde: cerbul - intalnit pe intregul arc carpatin, ursul - in Carpatii Orientali si Meridionali ,vulpi, cocosul de mesteacan - in muntii Rodnei si Maramuresului .

Lacuri: Stancii, Legii-regiunea Clujului; Bodi-Suior, Nistru, Lacul Albastru-regiunea Maramuresului; Sfanta Ana - regiunea Transilvania

Lacuri sarate: Turda, Ocna Dejului

Rauri: Mures, Crisul Alb, Crisul Repede, Crisul Negru

Orase turistice

Brasov - cunoscut ca important centru comercial si cultural, a fost atestat documentar in sec.XIII. Zona centrala a orasului cuprinde una dintre cele mai frumoase piete - cea a Sfatului.Orasul este inconjurat pe alocuri de zidurile cetatii originale ce amintesc de trecutul sau medieval.

Atractii

Biserica Neagra - construita in stil gotic, la inceputul sec. X, isi inalta turla in apropierea Pietei Sfatului. Aici se organizeaza concerte de muzica clasica, biserica detinand o renumita orga.
Casa Sfatului - ridicata in anul 1420 si amplasata in centrul orasului gazduieste un interesant muzeu de istorie.
Bastionul Tesatorilor - construit in perioada1421-1436, amplasat de-a lungul vechiului zid al orasului adaposteste in el un mic muzeu deschis ocazional pentru turisti.
Biserica Sfantul Nicolae- construita in districtul Schei avand frumoase picturi interioare.

Poiana Brasov - numita si Poiana Soarelui este una dintre dintre cele mai vizitate zone din Romania. Situata la 12 km. de orasul Brasov, in masivul Postavarul, la o altitudine de 1.030m (in statiune), Poiana atrage turisti din toate colturile lumii, in orice anotimp. Cu un climat alpin agreabil (temperatura medie vara 20°C, iar iarna -3°C ) zona este ideala pentru petrecerea timpului liber si practicarea sporturilor de sezon. Alaturi de hoteluri, vile, restaurante, baruri si discoteci amenajate in stil modern, se gasesc si locuri care poarta amprenta traditionalului. La Coliba Haiducilor si la restaurantul Miorita poti profita din plin de bucate haiducesti precum si de bucate traditionale romanesti. Statiunea dispune de un Centrul de echitatie, dotat cu cai de rasa si avand instructori specializati. Cu o grosime medie anuala a stratului de zapada de 50-60 cm, avand partii cu diferite grade de dificultate si transport modern pe cablu, Poiana Brasov este ideala pentru practicarea sporturilor de iarna.
Partii cu grad mare de dificultate: Lupului, Ruia si Subteleferic
Partii cu grad mediu de dificultate: Sulinar, Kantzel, Slalom
Partii pentru incepatori: Drumul Rosu, Bradul si Stadion

Castelul Bran - construit in 1382 din piatra muntelui si a raului, cu sali ce formeaza un misterios labirint,Castelul Bran este azi muzeu de arta feudala. Detine colectii interesante de arme, armuri si mobilier. In jurul sau s-au creat o multime de legende care pomenesc despre castel ca fiind resedinta Principelui Vlad Tepes - personalitate care a inspirat faimosul personaj Dracula.
Muzeul de Etnografie al localitatii este un alt punct de atractie al localitatii Bran.

Sibiu (Hermannstadt) - unul dintre cele mai vechi centre culturale romanesti, atestat documentar inainte de anul 1192, este incarcat de istorie si civilizatie. Intelectuali si oameni de cultura s-au nascut sau au trait aici. Nu intamplator, unul dintrei cei mai mari filozofi romani Constantin Noica a ales ca loc de meditatie si invatatura zona Sibiului. Cel ce viziteaza orasul va fi cu siguranta impresionat de arhitectura caselor si de coloritul lor. La margine, in parcul Dumbrava se afla amplasat Muzeul Civilizatiei Populare - cu expozitii pavilionare dar si in aer liber, muzeu care reuneste case traditionale din toate zonele etnografice ale tarii. Alte puncte de interes ale orasului sunt: Muzeul Farmaciei si Muzeul de Istorie, Biserica Evanghelica de secol XV, alaturi de fortificatiile medievale (sec. XIV-XVI).
Palatul Bruckental-construit in stil baroc devenit azi muzeu de arta cuprinde colectii importante si valoroase de arta plastica romanesca si universala.

Sighisoara - este unul dintre putinele orase - cetate din Europa locuite inca. Datorita pozititei sale geografice si a ambiantei a fost numit la sfarsitul sec. XIX- Perla Transilvaniei. Atestata documentar in anul 1280, cetatea cunoaste de-a lungul timpului o dezvoltare succesiva. Imbinand elemente de factura gotica, renascentista si baroca, arhitectura Sighisoarei impresioneaza azi la fel de mult ca si in trecut.

Atractii

Centrul istoric cuprinde Muzeul de Istorie si Turnul cu Ceas - devenit simbolul orasului. Muzeul de Istorie are in patrimoniul sau ceramica din epoca bronzului cu simboluri solare si vase rituale dacice, precum si ceramica romana.

Casa Vlad Dracul- situata in zona centrala a cetatii, apartinand autoritatii medievale si totodata fiind, casa corpului de paza - a devenit celebra datorita legendei care spune ca ar fi fost locul unde a tras Vlad Dracu si cei apropiati lui.

Hunedoara - situat la poalele muntilor Poiana Rusca intr-o zona plina de traditii, orasul detine unul dintre cele mai celebre castele din Romania - Castelul Corvinestilor. Conceput in spiritul canoanelor gotice, edificiul va primi de-a lungul timpului elemente de stil renascentist - amintind de frumoasele castele de pe valea Loirei(Franta). Ridicat in sec. XIV castelul devine una dintre cele mai importante propietati ale lui Iancu de Hunedoara. Galeria si Donjonul au ramas neschimbate din vremea lui Iancu de Hunedoara si, alaturi de Turnul Capistrano, Sala Cavalerilor, cea a Dietei se numara printre cele mai semnificative parti ale constructiei. In aripa numita Matia se zareste o pictura care aminteste de legenda corbului, de la care urmasii lui Iancu de Hunedoara isi trag numele de Corvini.

Timisoara - orasul parcurilor si al gradinilor, este renumit pentru arhitectura sa in stil baroc. Cladirile cele mai vechi ale centrului istoric au fost ridicate in sec. al XVIII -lea. Situat pe o campie mlastinoasa unde cele doua rauri - Timis si Bega - inundau periodic teritoriul, orasul a devenit cu trecerea timpului unul dintre cele mai frumoase din Romania.

Atractii:

Muzeul Banatului - cu sectiile sale de istorie, stiinte ale naturii, arta plastica si etnografie este considertat unul dintre cele mai bine documentate. Sectia Muzeul Satului se intinde pe cateva zeci de hectare de padure si pajisti pe locul foarte iubit de timisoareni - Padurea Verde.

Catedrala Ortodoxa cu colectia de icoane si de mobilier vechi, colectia muzeala a Mitropoliei Ortodoxe a Banatului si cladirea Operei sunt puncte de atractiei ale "orasului rozelor".

Oradea - oras cu vechi traditii si cu un important rol in istorie este principala poarta de intrare la frontiera de vest si se afla la distanta sensibil egala fata de Viena, Praga si Bucuresti. Constructii deosebit de frumoase ca Sinagoga Israelita cu decoratii interioare inspirate din arta maura, Palatul Vulturului Negru ce are un pasaj care face legatura intre 3 strazi acoperit cu sticla, Biserica cu Luna- in al carei turn se afla montat un mecanism ce pune in miscare o sfera ce simbolizeaza luna, Catedrala, Palatul Baroc ce adaposteste colectii de istorie, arta plastica si etnografie sunt doar cateva repere ce te indeamna sa vizitezi orasul.

Cluj Napoca - centru universitar detinand o multime de monumente istorice si de arta, este un puternic centru de cultura .

Atractii:

Biserica Sfantului Mihail - considerata una din cele mai frumoase monumente de stil gotic din Transilvania.
Biserica Reformata - una dintre cele mai mari din Europa, avand o arhitectura deosebita.
Palatul Banffy (1791)- cu minunatele sale colectii de icoane vechi, arme, arta plastica.
Muzeul de Etnografie - detine o colectie impresionanta de obiecte etnografice (43.000), pastrate in 8 sectii: ocupatii, locuinta-alimentatie, cermica, textile, port, obicei, sectia in aer liber, sectia internationala si arhiva etnografico-folclorica.

Sapanta - Cimitirul Vesel din Sapanta -locul care te face sa uiti de tristete - este unul dintre cele mai valoroase monumente ale artei funerare in aer liber al acestei lumi. Datand de mai bine de o jumatate de veac, cimitirul este creatia sculptorului popular Stan Ion Patras. Crucile sculptate din lemn contin fiecare in parte cate un scurt poem, naiv, cu usoare texte ironice in care unele arhaisme se amesteca ingenios cu expresii populare. Sursa de inspiratie a sculptorului a fost priveghiul celui decedat care conform traditiei dureaza doua, trei zile si in care rudele in loc sa plinga disparitia, beau si se distreaza. Astfel, a aparut Cimitirul Vesel de la Sapanta - ansamblu de cruci colorate in care cel ce si-a gasit odihna vesnica isi povesteste umil propria experienta. Cel ce viziteazalocul paseste intr-o lume stanie, in care experientele celor ingropati creeaza o atmosfera vesela ce sfideaza moartea si proslaveste viata.

Sighetu Marmatiei - oras tipic Maramuresului este cunoscut pentru festivalurile sale folclorice, in care costumele populare si mastile traditionale de carnaval uimesc prin fantezia si coloritul lor. Festivalurile folclorice din lunile aprilie, mai, august si decembrie continua traditia seculara a romanilor din Maramures .

Statiuni balneoclimaterice

Recomandate de catre medicii specialisti pentru binefacerile curei de ape minerale, sunt cautate de turistii din tara si din strainatate. Dotate cu aparatura medicala performanta, personal specializat si amplasate in zone ce impresioneaza prin frumusetea peisajului, statiunile ofera un confort deosebit. Atat pentru turistii aflati la tratament cat si pentru cei care se afla in concediu, statiunile dispun de numeroase locuri de agrement, locuri pentru practicarea sporturilor si pentru petrecerea timpului liber intr-un mod cat mai placut.

Baile Felix - amplasate la 9 km.de orasul Oradea. Recomandate pentru tratarea afectiunilor inflamatorii reumatice, disfunctiilor de metabolism si nutritie, afectiunilor ginecologice. Cazarea se face in hoteluri de doua si trei stele.

Sovata - amplasata in mijlocul Transilvaniei, la 60 de km. fata de orasul Targu Mures Recomandata pentru tratarea afectiunilor ginecologice, ale aparatului locomotor , afectiunilor tiroidiene si cardiovasculare. Statiunea dispune de hoteluri de doua si trei stele precum si de vile.

Geoagiu Bai - amplasate la 19 km. de orasul Orastie. Recomandata pentru tratarea afectiunilor reumatismale, endocrine, dermatologice. Cazare se face in hoteluri si vile.Statiunea dispune de terenuri de sport, iar in apropierea sa se poate practica pescuitul.

Buzias - amplasata la 37 km. distanta fata de orasul Timisoara, in partea de vest a tarii. Statiune cautata pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, cardiopatii, pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos si digestiv. Cazarea se face in hoteluri de 2-3 stele dar si in vile.

Activitati si evenimente

Sporturi - posibilitati multiple pentru practicarea sporturilor de sezon:
iarna - schi: Poiana Brasov
vara - amatorilor de drumetii si alpinism se pot aventura in frumoasele Chei ale Turzii. Pereti verticali, stanci in dezordine, pesteri, fauna si flora deosebita dau maretie locului. Cheile Turzii ascund in ele pestera Calastul, pestera Liliecilor si pestera Cuptorului. De asemenea, Masivul Vladeasa cu traseele sale accesibile si muntii Trascaului, spectaculosi datorita formelor de relief modelate in calcar sunt recomandati tuturor montaniarzilor.

Vanatoare - sezonul se deschide:
15.05- 30.11- cerbi
01.09- 30.11- caprioare
15.09- 31.12- capra neagra
01.10 -15.02- porc mistret
01.04-15.04 - cocos de munte
15.10 - 28.02- fazani
15.03-15.05 - ursi

Pescuit - pe lacurile din apropierea oraselor si pe rauri.

Evenimente:

Brasov - Festivalul International de Jazz-anual.

Sibiu - Festivalul International de Teatru-in perioada 28 mai - 8 iunie a fiecarui an, cu participari ale trupelor studentesti.

Sighisoara - Festivalul de Arta Medievala urmat de un mare carnaval - manifestare ce se desfasoara in fiecare an pe parcursul a 3 zile.

Sighetul Marmatiei- Manifestarile folclorice din lunile aprilie, mai, august si decembrie.

"Targul de fete" de la Muntele Gaina - se desfasoara in jurul datei de 20 iulie, de Sf. Ilie al fiecarui an.

Transport

Aeroporturi
Internationale: Timisoara
Nationale: Arad, Baia Mare, Cluj, Satu Mare, Sibiu
Cai ferate si drumuri nationale.

Locuri de cazare

Brasov: Hoteluri-Aro; Capitol; Poiana Brasov-Hoteluri-Ciucas, Alpin, Sport, precum si numeroase cabane si vile;
Sibiu: Hoteluri - Continental, Imparatul Romanilor, Palace;
Sighisoara: Hotel Rex;
Timisoara: Hoteluri - Continental, Doria, International;
Oradea: Hotel Dacia;
Cluj: Hoteluri -Transilvania, Victoria, Napoca;
Sighetu Marmatiei -Hotel Tisa.
In toate regiunile se poate practica turismul rural.

Agentia de Turism Infotur Transilvania

Localitate: Cluj Napoca
Adresa: Petrestii de Jos, jud. Cluj
Telefon: 0264-310.927
Fax: 0264-310.927
Contact:
WEB: http://www.infoturtransilvania.ro
Email: infoturtransilvania@gmail.com

Category: